28 januari 2011

Moet er nog zout zijn?

Weldra is er voor de veelgeplaagde heersers van Belgikistan alleszins één dwingend probleem van de baan. Vandaag arriveert er namelijk een schip uit de Bahamas met 28000 ton strooizout aan boord. Vier weken geleden werd het bij hoogdringendheid besteld, en het is enkel dankzij de vriendelijke luiheid van de winter-weergoden die na de sneeuw- en ijsperiode van kerst en nieuwjaar even op apengapen lagen, dat we het nog niet eerder hebben nodig gehad. Maar nu is het er eindelijk en kunnen we er hopelijk weer voor een hele tijd tegen. De regering van lopende zaken zal deze glijdende business trapsgewijs onder handen nemen: eens de boot in de haven zal de zoute lading gelost en opgeslagen worden op de vertrouwde en al eerder toegepaste manier.

De reclamecampagne om de pekelmaterie aan de man te brengen zal middels schaarsgeklede dames in een aangepaste omgeving de nodige stimuli moeten geven om de verkoop van het zilte goedje weer wat aan te zwengelen.


Eens verkocht en in Uw bezit, zal aangeraden worden om zuinig om te springen met het strooizout. Bezuinigingen zijn aan de orde, en daar kan niets of niemand aan ontsnappen.
U wordt gevraagd het witte goed in een kleine glazen verpakking met zuinig strooideksel steeds bij U te dragen. Derhalve kan onmiddellijk en ter plaatse overgegaan worden tot het bestrooien van gladde stroken op het voetpad, ijzelplekken op de secundaire wegen, besneeuwde linker rijstroken op de autostrades en het hard gekookte ei bij Uw lunch in de file. Dat laatste kan op de ring rond Brussel, maar meer waarschijnlijk en veel frequenter nog op die van Antwerpen.
Ook daar is het ondertussen "A" boven, want de laatste onderzoekingen tonen aan dat het meeste fileleed geleden wordt op die halve apekrul rond de koekestad. Tenslotte kan het zout ook gelegd of gestrooid worden op de staart van slimme mensen, allerslimste mensen of eender welk ander rare vogeltype: een quizpresentator of een jurylid. De Stany heeft met opzet "The American" weer ingeslikt, en aldus is geschied wat van bij aanvang van deze reeks in het Van Looy-scenario geschreven stond: Kruismans kronen tot allerslimste mens, en hem dan naar de andere kant van de taalgrens sturen om daar de uitleg te gaan geven. Hij weet er al behoorlijk goed zijn weg te vinden en kan meteen in prima Molièriaans ook vragen of er nog zout moet zijn...

Marco Polo

2 opmerkingen:

spaghetti zei

Marco,
Je weet dat er ooit een tijd was dat zout niet die negatieve bijklank had van tegenwoordig. Nu is het slecht voor het hart en de gaten in de weg. Ooit was het een waardevol goed, dat men enkel kon kopen in erkende winkels waar men ook tabak verkocht.
Ook het gezegde "zout en brood maakt de wangen rood" duidt op het belang voor de (vermeende)gezondheid van dit product in een ver verleden.
Tot hier deze aanvulling bij het onderwerp dat u deze week met gepaste flair onder onze aandacht bracht.
Ciao

peterpignans zei

... en dan gaan we het even niet hebben over " 't zout in de soep " ... dat we zo dikwijls vinden als we Marco's blogs goed lezen !