- warm eten voor de werkman: stamppot van aardappelen en wortelen.
- ouderlingensex.
Uiteraard gaat het hier om een variante op de alomgekende ...
Gewenste hoeveelheid (grote e(t)ters of niet ??) aardappelen en wortelen schillen en spoelen, en in stukjes snijden. Een witte én een rode ui grof snipperen. Hou van beide uien 1/4 apart.
De rest samen met aardappelen en wortelen gaar koken: stoompot verdient aanbeveling, sneller gaar én meer behoud van smaak.
Ondertussen 400gr spekblokjes (voorgesneden spul van Delhaize, Carrefour, den beenhouwer...) in de pan braden/bruinen ... eens er donkere randjes zijn voeg je een scheut olijfolie toe, en meng de rest van de uiensnippers tussen het spek. Nog 5 minuten verder roer-garen.
Knip nu nog wat peterselie fijn (mag de overschot zijn van de gehaktballetjes ...)
Na het stomen de A&W even laten luchten, of indien gekookt ... afgieten & luchten.
Na een minuutje rust enkele blokjes boter en een fikse geut melk toevoegen. Peper, zout en kruidnoot om op smaak te brengen.
Dan ...STOEMPEN .... liefst manueel: het verschil smaak je echt !!!
3/4 van de "spekskes" door het redelijk groffe stoempsel roeren, de helft van het peterselieknipsel toevoegen en mengen.
Schep een hoop(je) stoemp op het bord, bovenaan een putteke maken, doe daarin een schep(je) "spekjes", een lepeltje braadvet, en een beetje peterselie erover.
Versieren : steek enkele takjes rozemarijn en tijm in de stoemp ....
Smaakt heerlijk met een glas rode Las Puertas, Vino de Chile ... no nonsense !!!
Hoop nu maar dat er links en rechts nog enkele suggesties worden afgeschoten, zodat Guido Spaghetti aan zijn Pito-recepten-blog kan beginnen....
@ernie: zal de balletjes en de stoemp later nog wel eens maken om ze op foto te zetten !
Tot later
Marco Polo
2 opmerkingen:
Marco,
Ik zou dat van die foto nemen van uw gestoempte ballen toch nog maar eens overwegen, ge weet maar nooit wie er meekijkt op het net! Om die reden ben ik ook Guido Spaghetti, van een Guy Wouters ken ik het bestaan niet af (?) (of er vanaf, ik ken er wel iets vanaf, maar vanaf nu is GW=GS, capito!).
Eerlijk gezegd ken ik geen italiaans equivalent voor je peekesstoemp (in de betekenis van puree)het enige dat de italianen doen met aardappelen is er gnocchi van maken, dat zijn "pureeballetjes" (wat een samenloop!), die dan gegeten worden in één of andere sugo.
Die recepten lijkt mij een goed idee! Stuur maar naar Smartschool! Na de pedstud-dag gaan daar toch alle collega's van gebruik maken. Denk je niet, echt niet, of nu toevallig niet...
A domani
Marco,
Op dit moment leef je in een roes bij het beëindigen van de Kustmarathon; onze cd-opnames deze voormiddag zijn ook met enig succes afgelopen. Dat van de Kerstman vermoedde ik eigenlijk al, en ook Ines heeft zich zeker niet onbetuigd gelaten.
Mocht je straks of morgen de tijd vinden die fotografieën even via het bekende hotmail- of yahooadres door te sturen, dan zou ik zulks zeker weten te waarderen.
Hopelijk is die Kustmarathon in goede aarde gevallen.
Doei,
Aloysius
Een reactie posten