02 februari 2009

Geen pannenkoeken ???

Tot mijn grote verbazing werden er vandaag géén pannenkoeken gebakken door de leden van het Oudercomité van PITO.
Dus ook geen tussendoortje voor de ruim 1400 leerlingen en ongeveer 200 medewerkers aldaar. Geen nood echter, want in dit geval heeft men mij verzekerd dat uitstel absoluut geen afstel betekent. Om organisatorische redenen wordt de pannenkoeken-happening met één maand uitgesteld... Bij jong en minder oud leidt dit evenwel tot de lichtzinnig afgeleide vaststelling dat dit jaar Maria Lichtmis, voor zover bekend als reden voor dit bakfestival, op 3 maart zou vallen.
Daar heeft de oude Marco dan weer zo zijn problemen mee, vermits op deze manier elke geschiedkundige basis voor de gewoonten en geplogenheden van het dagelijks leven verloren gaat. De datum van Lichtmis is gelinkt aan Kerstmis, en wordt steeds gevierd op 2 februari.

Het zuiveringsoffer van Maria, de moeder van ..., werd ter Purificatie uitgevoerd na een veertig-dagen-tijd volgend op de geboorte van "ons Heer". En zie, binnen een drietal weken is er Carnaval met daaropvolgend Aswoensdag: het begin van de Vasten, die andere veertig-dagen-tijd die eindigt met Pasen!!!
Om de zaken in huiselijke kring en voor het nageslacht conform de Vlaamse tradities te laten verlopen heeft Marco Polo zich vandaag aan het fornuis gezet om die zo gegeerde pannenkoeken alsnog te bakken: men neme 250 gr zelfrijzende bloem, 3 eieren, 7 dl melk(volle, halfvolle of magere naar keuze), 3 eetlepels olie, 50 gr suiker, een zakje vanillesuiker .... met spek en appeltjes.... bruine of witte suiker, candijsiroop, stroop, honig .... en veel te veel calorieën die er 's avonds hopelijk gedeeltelijk afgezweet worden in een aantal saunagangen en morgen met de hometrainer te lijf worden gegaan.

Hoe dan ook, de traditie wordt in ere gehouden !!!

Marco Polo

Geen opmerkingen: