31 januari 2009

Verschrikkelijk mooi...

Op de valreep van januari heb ik mij nog verloren in een verschrikkelijk mooie kennismaking met selecties uit het werk van twee aan elkaar gewaagde kunstenaars. In het Raveelmuseum in Machelen aan de Leie loopt een confronterende tentoonstelling met werken van baron James Ensor en ridder Roger Raveel.

Via een zoveelste geslaagde inschrijving bij een actie van de Lerarenkaart maakte La Pola aanspraak op een gratis exemplaar van de expositie-catalogus. Bovendien mogen leerkrachten erin "zonder te betalen". Het koude, maar droge weer en de strakblauwe hemel waren evenzovele stimuli om de auto in te stappen en naar Machelen-, tussen Deinze en Zulte, aan-de-Leie te rijden.

Het werd een aangename kennismaking met het werk van de Vlaamse tachtiger (°1921) dat middels een aantal vergelijkbare werken getoetst wordt aan het oeuvre en de achterliggende gedachtengang en visie van Ensor.
In een vrije compilatie ziet U hierbij enkele fragmenten uit doeken van Raveel: boeken, een landschap, de schilderijenoptocht in Machelen-aan-de-Leie en voorwaar een visionaire impressie die ons de heer B.A. toont in de armen van C.G. Deze laatste windt er geen doekjes om en maakt absoluut duidelijk welke de kleur van haar overtuiging is.

Na het museumbezoek stappen we af in café
"De Afspanning", alwaar ik - hoewel er ook Duvel op de kaart staat - geniet van een Dubbel Buitenlust, een streekbier van hoge gisting en heerlijk van smaak.
Zo ziet U maar: dankzij een doorgedreven time-management vind ik toch de tijd om alsnog een extraatje te consumeren...

Na het geïmproviseerde drinkgelag gaan wij ons vertreden in de nabije omgeving en treffen aan de rand van de dorpskom voorwaar de Muur van de Verbeelding, een werk of noem het een installatie van Roger Raveel. Met zon en blauwe lucht een zeer genietbare realisatie.

Om de dag af te ronden maken we een ommetje langs Oudenaarde. Nog steeds een helderblauwe lucht en de bijhorende zon, en die schijnt op deze taferelen: het stadhuis staat hier (letterlijk en figuurlijk) onder toezicht van de Universus van Johan Tahon...

...terwijl het Centrum "Ronde van Vlaanderen" schuilt onder de toren van de Sint Walburga-kerk.

Een geslaagde uitstap!
Laat februari nu maar komen....

Marco Polo

1 opmerking:

peterpignans zei

Blijven kijken, Marco - en wij kijken dan mee ...