20 september 2012

Gouden, wind- en andere eieren...

Vier dagen na de vorige publicatie beschik ik over een meer dan uitgebreid én blogabel/blogistiek/bloganesk aanbod van onnozelheden en niet-wetenswaardigheden wier bekendmaking via deze b-spot op mijn lezerspubliek kan losgelaten worden.
Pas op, daar gaan we...
Enkele weken geleden pikte ik na mijn hernieuwde inschrijving bij de stadsbibliotheek naast de al eerder vernoemde 'De Renner' en 'De Matador' nog een derde Krabbéetje mee: Het Gouden Ei.
Ook dit kleinood, want amper 97 pagina's dun, heeft achter verschillende covers de weg gevonden naar heel wat lezers. En terecht. Qua functionele populariteit en plaats op de leesplank vergelijk ik het een beetje met 'De komst van Joachim Stiller'. Toch is er een verschil: was het magisch-realistisch boekwerk van Hubert Lampo in veel gevallen 'opgelegde lectuur' in onze middelbare schooltijd, dan hoort deze Krabbé tot de favorieten op de leeslijst van de hedendaagse middelbare scholieren. Al meer dan dertig keer in herdruk. Je moet het maar gedaan krijgen. 't Is dan ook een meesterwerkje: boeiend, vlot geschreven, beklijvend en leest heel gemakkelijk weg. Een mini page-turner: voor je het weet vlieg je uit de bocht en is het hele verhaal achter de rug. Uw dienaar had het meest rechtse (op de collage hé!) exemplaar in handen en heeft ervan genoten. Psychohorror op een tekstueel grandioze manier gepresenteerd. Een aanrader.

Op internet zijn honderden boekbesprekingen te vinden, wereldwijd circuleren vertaalde uitgaven en minstens twee keer werd dit verhaal verfilmd. In het voorbije theaterseizoen was in Nederland ook een toneelbewerking van datzelfde Gouden Ei te zien. Dit alles heeft de heer Krabbé zeker geen windeieren gelegd...

En dan nu even over de start van het televisie-najaar. Met luid tromgeroffel werd Vier, het nieuwe speelgoedje van Wouter Vandenhaute, aangekondigd. Naar 'hun' zeggen zou het onze televisie-avonden grondig veranderen. Het enige wat er tot hiertoe voor mij te rapen valt is De Slimste Mens ter Wereld. In een toch wel afgeslankte versie van wat er voorheen op één liep. Blijkbaar zijn, op uitzondering van een slimme basketbalspeler en een blonde Joepie-madam, alle verstandige kandidaten in de vorige jaargangen opgesoupeerd. Leutig en leuk is het wel, maar al te hoogdravend moet hautaine heer Vandenhaute hierover niet van zijn ivoren toren blazen. Bovendien wordt de quiz zelf op een ergerlijke manier doorsneden, ja doorgesneden, gelardeerd ende doorspekt met enkele reclameblokken. Waanzinnig. Is reclame voor en na de programma's niet genoeg? Neen, want tijdens een film of serie-aflevering moet er ook al enkele keren 'gepauzeerd' worden om publicitaire redenen. Maar toch niet tijdens een quizprogramma?! Toch wel vinden de Woestijnvissers, en daarmee basta. Dat de eerste aflevering van 'De Slimste' bijna een miljoen kijkers trok was voor hen die leven bij de kijkcijfers een pluspunt. Dat aflevering twee het moest doen met iets meer dan de helft werd om allerlei redenen goedgepraat, geminimaliseerd en zo snel mogelijk uit de media-kolommen geweerd. Samenvattend meende men de oorzaak te moeten zoeken bij een voetbalmatchke en het feit dat het nieuwe eraf was. Niemand gedacht aan de mogelijkheid dat veel kijkers een overdaad aan publiciteit niet meer zien zitten? Reclame brengt veel geld binnen, maar jaagt kijkers weg. Helemaal niet zo onlogisch denkt deze gewone jongen.

En toch wil ik als quizliefhebber blijven kijken, al was het maar om te zien hoe lang Thomas Van Den Spiegel het gaat volhouden. Voorlopig ziet mijn systeem er zo uit: het programma opnemen met de Telenet Digibox, ondertussen opletten dat ik niet onverhoeds op een leuke reactie of commentaar stuit via Facebook of verrast wordt door een sms en daarna afspelen, waarbij de reclame snel (64x) wordt doorgespoeld.Voorlopig lukt het prima.
Gisteren ging jurylid Hans Bauer met de hoofdprijs lopen voor zijn basis van een langdurige relatie. Er zijn twee regels:
1. De vrouw heeft altijd gelijk.
2. Als regel één toch niet zou kloppen, dan... geef je haar gelijk.
Die heeft eieren voor zijn geld gekozen!!

Marco Polo

1 opmerking:

pericles zei

Hans Bauer heeft ook gelijk. En da's een man (denk ik...)